Překvapivý krok centrální banky povzbudil japonské akcie

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie na burze v Tokiu dnes obnovily růst a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za poslední čtyři měsíce. Pomohl k tomu překvapivý krok tamní centrální banky, která přistoupila k razantnímu uvolnění měnové politiky. Následovala tak centrální banku v USA (Fed), která svou měnovou politiku výrazně uvolnila minulý týden. Na devizových trzích oslaboval japonský jen.

 

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 si připsal 108,44 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,19 procenta na hodnotě 9232,21 bodu. Tak vysoko naposledy zavíral začátkem května. Širší index Topix vzrostl o 0,85 procenta na 764,80 bodu.

Japonská centrální banka dnes podle očekávání přistoupila k dalšímu kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, ovšem v rozsahu, který čekal málokdo. Fond na odkup aktiv posílí o dalších deset bilionů jenů. Celkem tak bude fond vybaven částkou 55 bilionů jenů (asi 693 miliard USD; 13,3 bilionu Kč).

Japonci podle analytiků nemají příliš na výběr, protože mimořádně uvolněnou měnovou politiku má nyní také eurozóna. Pokud tedy centrální banka v Japonsku hodlá zabránit dalšímu zpevnění japonského jenu, nezbývá jí, než také posílit nákup aktiv. Na rozdíl od Evropy a USA Japonci kupují širší škálu investic, včetně fondů ETF.

V reakci na krok centrální banky spadl kurz jenu asi na měsíční minimum. Vůči dolaru oslabil až na 79,10 JPY, než se ustálil na 78,65 JPY. Euro kvůli nejistotě kolem Španělska sestoupilo ze zhruba čtyřměsíčního maxima a prodávalo se za 1,3068 USD. Prakticky beze změn na 1,0451 USD ale zůstal australský dolar.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK