Stavební spořitelny chtějí směrnici EU, důvodem změny v ČR

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská asociace stavebních spořitelen prosazuje u Evropské komise zavedení směrnice, která by definovala základní podmínky systému stavebního spoření v EU. Návrh je mimo jiné reakcí na schválené a připravované změny v systému stavebního spoření v ČR, uvedl v rozhovoru pro ČTK prezident asociace Herbert Pfeiffer.

 

Poslanecká sněmovna by měla na své současné schůzi schvalovat novelu zákona o stavebním spoření. V ní vláda navrhuje, aby se systém stavebního spoření otevřel i pro univerzální banky. Novela dále počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření a využitím státního příspěvku nejen na bytové účely, ale i na úhradu školného nebo na důchod.

"Náš návrh na zavedení směrnice je v rané fázi přípravy a je reakcí na snahu zrušit princip specializovaných bank, kterými jsou stavební spořitelny," uvedl Pfeiffer. Zároveň přiznal, že asociace na změny v ČR reaguje poměrně pozdě. "Ale nikdo nepočítal s tím, že by někdo chtěl klasický princip stavebního spoření opravdu zrušit," dodal.

Pfeiffer zároveň upozornil, že změny v tuzemské stavebním spoření mohou vyvolat reakci i v dalších zemích. Zatím ale podle něj nic takového nehrozí. "V důsledku ale může dojít k destrukci systému, který je označován za jeden z nejbezpečnějších finančních nástrojů," dodal.

Podle dřívějších vyjádření spořitelen je hlavním problémem, že v případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou nebude banka limitována ve způsobu využití vkladů. Spořitelny jsou přitom zákonem striktně omezeny v nakládání s penězi klientů. Celý systém stavebního spoření navíc ukázal během finanční krize, že je proti takovým otřesům na rozdíl od univerzálních bank odolný, upozornil Pfeiffer.

"Přijetí zákona by mohlo i znamenat, že úvěry na rekonstrukce a modernizace nahradí univerzální banky klasickými spotřebitelskými půjčkami, které jsou pro klienty méně výhodné," upozornil již dříve i předseda tuzemské asociace stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí posílením konkurenčního prostředí a stability systému.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK