ÚOHS bude zřejmě moci zmírnit pokuty účastníkům kartelových dohod

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářského soutěže zřejmě bude moci ze zákona snížit pokuty firmám za účast v kartelových dohodách, pokud by o ní poskytly informace. Snížení pokuty až na polovinu přináší novela, která do zákona zavádí takzvaný program shovívavosti. Schválila to dnes sněmovna v senátní verzi, tedy s přesněji vymezenými podmínkami pro snížení sankce. Novelu nyní dostane k posouzení prezident.

Novela má také zakázat firmám, které poruší pravidla hospodářské soutěže, účast na veřejných zakázkách a koncesních smlouvách. Úřadům veřejné správy pak pod hrozbou pokuty zakazuje při vypisování zakázek zjevně zvýhodňovat určitou firmu. Opatření má pomoci omezit prostor pro korupci.

Program shovívavosti, který používá k odhalování a rozbíjení kartelů řada úřadů v zahraničí včetně Evropské komise, zavedl český antimonopolní úřad v roce 2001, avšak pouze jako své opatření. Do zákona by se měl dostat až novelou. Snížení pokuty by účastník kartelové dohody mohl podle předlohy dosáhnout v případě, že se k účasti na dohodě sám přizná. Další podmínkou je, že v minulosti nevyvíjel nátlak na ostatní firmy a pomáhal úřadu v objasnění případu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK