Americké akcie oživily z dvoudenního poklesu

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. září (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování smazaly počáteční ztráty a oživily z dvoudenního poklesu. Investory povzbudily příznivé statistické údaje z amerického sektoru bydlení.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,3 procenta na zhruba 13.607 bodů. Šírší index Standard & Poor's 500 posílil stejným tempem na 1463 bodů a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,1 procenta na 3181 bodů.

Zahajovaná obytná výstavba v USA minulý měsíc rostla pomaleji, než se čekalo, potvrdila ale rostoucí trend na stavebním trhu. Trh definitivně vymanily ze ztrát pozdější údaje, podle nichž prodej starších domů v srpnu vzrostl na maximum za více než dva roky.

Zpočátku trh podkopával opatrný výhled průmyslového konglomerátu 3M, který následoval po úterním obdobném vyjádření zasilatelské společnosti FedEx. Obě společnosti jsou považovány za indikátory vývoje celé ekonomiky, protože jsou aktivní v celé řadě sektorů.

Nálada je podle analytiků po silném růstu z minulého týdne, kdy indexy na pětiletá maxima dostaly podpůrné kroky centrálních bank USA a eurozóny, nadále opatrná. "Trh se drží poblíž maxim a do konce týdne to tak zřejmě zůstane. Žádný větší výprodej nečekám, budou se jen trochu vybírat zisky a obchodovat se bude v úzkém rozpětí," řekl agentuře Reuters analytik chicagské formy FuturePath Trading Frank Lesh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK