Japonský export v srpnu potřetí za sebou klesl

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonský export se v srpnu snížil téměř o šest procent na zhruba pět bilionů jenů (1,2 bilionu Kč) kvůli slabší poptávce v Evropě a Číně. Zaznamenal tak již třetí pokles za sebou. Vyplývá to z dnešních údajů japonského ministerstva financí.

 

Údaje jsou podle agentury Reuters dalším důkazem, že slábnoucí světová poptávka má negativní dopad na japonské hospodářství. "Externí poptávka pravděpodobně zůstane slabá," upozornil analytik Takeši Minami ze společnosti Norinchukin Research Institute.

Japonská centrální banka ve středu uvolnila měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, která se potýká nejen se zpomalující globální poptávkou, ale také s napjatými vztahy s Čínou.

Guvernér centrální banky Masaaki Širakawa upozornil, že vleklý útlum světového hospodářského růstu by mohl zbrzdit oživení japonské ekonomiky. Podle Minamiho není vyloučeno, že banka bude muset na přelomu roku přikročit k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Vývoz do Číny, která je největším japonským exportním trhem, se v srpnu propadl téměř o deset procent. Vývoz do Spojených států, jež jsou na druhém místě, naopak stoupl o více než deset procent. Export do Evropy se propadl o 28 procent.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK