Aktivita čínského zpracovatelského sektoru již téměř rok klesá

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 20. září (ČTK) - Aktivita zpracovatelského průmyslu v Číně se v září pojedenácté za sebou snížila, její pokles však mírně zpomalil. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost HSBC.

Index aktivity se v září zvýšil na 47,8 bodu ze srpnových 47,6 bodu. Zůstal však pod padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

"Zpracovatelská aktivita zůstává chabá kvůli slabému přílivu nových zakázek," uvedl hlavní ekonom HSBC pro Čínu Čchü Chung-pin. "To zvyšuje tlak na trh práce a nutí Peking k uvolňování politiky," dodal.

"Dobrou zprávou je, že se to nezhoršilo, špatnou, že tu není žádné skutečné zlepšení," řekl k dnešním údajům analytik Shane Oliver z firmy AMP Capital Investment. "Říká nám to, že čínský růst již neztrácí na tempu, ale oživení zůstává prchavé," dodal.

Čínský hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí stoupl o 7,6 procenta, tedy nejpomalejším tempem za poslední tři roky. Čína je druhou největší ekonomikou na světě po Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK