Japonské akcie klesly kvůli údajům z Číny

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie dnes výrazně klesly kvůli slabým ekonomickým údajům z Číny. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 1,6 procenta na 9086,98 bodu. Dolů zamířily například automobilky Toyota, Honda a Nissan.

 

Společnost HSBC dnes uvedla, že aktivita zpracovatelského průmyslu v Číně se v září podle průzkumu mezi nákupními manažery pojedenácté za sebou snížila. Čína je největším japonským exportním trhem.

Japonský export se v srpnu podle vládních údajů snížil téměř o šest procent na zhruba pět bilionů jenů (1,2 bilionu Kč) kvůli slabší poptávce v Evropě a Číně. Zaznamenal tak již třetí pokles za sebou.

Japonský jen dnes nadále posiloval poté, co překonal přechodný pokles po uvolnění měnové politiky japonskou centrální bankou. Euro naopak oslabilo kvůli nejistotě kolem finanční situace Španělska.

V závěru tokijského obchodování jednotná evropská měna klesla vůči dolaru o půl procenta na 1,2987 USD. Vůči jenu se propadla dokonce o 0,8 procenta na 101,41 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,4 procenta na 78,09 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK