Koruna mírně posílila k euru a oslabila vůči dolaru

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Koruna dopoledne mírně posílila vůči euru a k dolaru oslabila. Kolem 10:20 se proti středě vůči euru obchodovala o pět haléřů výše na 24,84 Kč/EUR a k dolaru ztratila 11 haléřů na 19,16 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance začala dnes koruna relativně dobře. "I přes negativní vývoj ve světě si k euru o něco polepšila. Žádné nové zprávy z domova dnes nepřicházejí, okolní měny v regionu slábnou spolu s hlavními trhy," uvedl Vlk.

Z domácích témat podle něj nabírá na důležitosti diskuse o měnové politice, neboť po posledních komentářích není situace jednoznačná. "Trh stále přemýšlí o slovech guvernéra České národní banky (Miroslava) Singera, který signalizoval, že by ČNB k uvolnění měnové politiky mohla přistoupit i s jinými nástroji než se snížením úrokových sazeb," upozornil Martin Prokop z Next Finance.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka brání oslabení koruny dva faktory. "Z fundamentálního pohledu po středečním rozhovoru s viceguvernérem České národní banky (Mojmírem) Hamplem není jisté, zda centrální banka v příštím týdnu pošle úrokové sazby na nová minima. Hlas Hampla může být v tomto případě jazýčkem na vahách," uvedl Novák. Z technického pohledu podle něj brání dalšímu oslabení koruny silná rezistence v pásmu 24,90 až 25 Kč/EUR.

Euro vůči dolaru oslabilo na 1,2965 USD/EUR. Podle Vlka trhy negativně ovlivnila data z Asie. "Japonský zahraniční obchod zklamal a čínský PMI se zlepšil jen nepatrně, přičemž zůstal pod hraniční padesátkou," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK