Pražská burza mírně ztrácí, dolů ji táhnou akcie Erste a CME

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Pražská burza dopoledne v souladu s okolními trhy mírně ztrácí. Hlavní index PX byl kolem 11:15 níže o 0,34 procenta na 963,1 bodu. Dolů ho táhly především akcie Erste Bank, které oslabily o více než dvě procenta. Podobně si vedly cenné papíry mediální společnosti CME, přes procento naopak přidala pojišťovna VIG.

Podle Martina Olivy z Patria Direct náladu trhů dnes od rána kazí makroekonomická data. "Nejprve přišla čísla z Asie, která naznačila, že ani Japonsko ani Čína nemohou mluvit o oživení ekonomiky. Poté následoval sice lepší výsledek indexu PMI v Německu v průmyslu, následně ale přišel horší výsledek kompozitního indexu PMI za celou eurozónu," uvedl Oliva.

V Praze z velkých emisí klesly jen cenné papíry Erste Bank, a to o 2,25 procenta na 452,10 Kč. Podle Olivy tlačí Erste dolů kromě negativního sentimentu i snížené doporučení od analytiků UBS. Švýcarský finanční dům snížil pro titul doporučení na "neutral" z "koupit" při zvýšení cílové ceny na 19 z 18 EUR, nový cíl je tak přibližně 472 Kč, poznamenal Oliva.

Ostatní velké emise, energetická společnost ČEZ, Komerční banka a telekomunikační operátor Telefónica ČR, získaly dopoledne shodně kolem desetiny procenta.

Výrazné ztráty zaznamenává CME, která po středečním růstu přes 3,5 procenta klesla o 2,27 procenta na 143,67 Kč. Kolem tři čtvrtě procenta odepsaly cenné papíry sázkové Fortuny a tabákové společnosti Philip Morris. Naopak s více něž procentním ziskem na 830,70 Kč se obchodovala pojišťovna VIG.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny transakce za zhruba 395 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky za více než 149 milionů korun a s akciemi ČEZ přes 143 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK