Nezaměstnanost na Slovensku v srpnu klesla na 13,19 procenta

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nezaměstnanost na Slovensku v srpnu klesla na 13,19 procenta z 13,27 procenta v červenci. Informovalo o tom dnes Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Oproti loňsku, kdy bylo bez práce 13,12 procenta Slováků, se situace na trhu práce v zemi pod Tatrami mírně zhoršila.

 

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, v srpnu klesl meziměsíčně o 0,6 procenta na zhruba 356.400 lidí. V meziročním srovnání přibylo více než 6500 lidí bez práce. Slovensko patří v Evropské unii k státům s nejvyšší nezaměstnaností.

Ústředí práce očekává, že v dalším období se pokles nezaměstnanosti v zemi se zastaví. Do evidence úřadů práce by se totiž měli zaregistrovat absolventi středních škol, kteří nepokračují v studiu a kteří si nenašli zaměstnání.

Slovenské ministerstvo financí, které začátkem týdne snížilo odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok, oživení na trhu práce prozatím nepředpokládá. Nezaměstnaných by podle prognózy ministerstva mělo ubývat až v roce 2014.

Nezaměstnanost na Slovensku prudce vzrostla v roce 2009 po propuknutí globální ekonomické krize. Letos v únoru se vyšplhala na více než sedmileté maximum 13,76 procenta.

Na rozdíl od Slovenska je míra nezaměstnanosti v Česku výrazně nižší. V srpnu stagnovala na 8,3 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK