Granette v Prostějově kvůli prohibici denně přichází o miliony

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 20. září (ČTK) - O celkem pět milionů korun na českém trhu a jeden až dva miliony korun na zahraničních trzích přichází denně kvůli prohibici společnost Granette & Starorežná Distilleries, a.s. v Prostějově, která je v tuzemsku druhým nejvýznamnějším producentem lihovin. Firma musela omezit výrobu a připravuje nové druhy s nižším obsahem alkoholu na bázi tuzemáku a Hanácké vodky. ČTK to dnes řekl ředitel výrobního závodu v Prostějově Karel Lyčka.

"Výroba běží v těchto dnech omezeně, namísto pěti směn jsou v provozu jen jedna až dvě směny. Vyrábíme zejména nízkoobjemové ochucené vodky Squash s 16 procenty alkoholu a veškeré likéry, jichž je asi 25 druhů. Vyrábíme také lihoviny pro zahraniční trh, a sice pro Austrálii, Nový Zéland, USA, Chille či Mexiko. Nejvíce se jedná o absint," uvedl Lyčka. Podle něj musí zhruba polovina lidí z výroby čerpat dovolenou.

Firma počítá se zavedením opatření, které požaduje vláda. "Uděláme samozřejmě vše, co po nás vláda bude chtít, zatím máme ale jen informace z tisku. Nevíme, jak budou vypadat takzvané rodné listy či kolky a kdy budou k dispozici," uvedl ředitel.

Společnost zareagovala na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví přípravou nových druhů alkoholů s nižším obsahem alkoholu. "Je to na bázi tuzemáku a Hanácké vodky, budou ale obsahovat jen 19 procent alkoholu. Udělali jsme vzorky a nabídli je zákazníkům. Pokud o ně budou mít zájem, zahájíme výrobu," řekl Lyčka.

Podle něj prohibice v Česku a opatření na Slovensku či v Polsku postihla řadu oblíbených produktů firmy včetně nejprodávanější Staré myslivecké. Dotýká se například i Hanácké vodky či Vodky 42 B.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v noci podepsal vyhlášku, na jejímž základě státní tiskárna cenin začne s výrobou nových kolků. Vyhláška má být účinná od příští středy. Ve stejný den by mělo podle rozhodnutí vlády ministerstvo zdravotnictví zmírnit své nyní platné mimořádné opatření o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu. Nezávadnost má prokázat nově zaváděný "rodný list" či rodokmen, na jehož základě budou moci lahve dostávat nově vytištěný kolek o jehož podobě vláda ve středu rozhodla.

Plošný zákaz prodeje lihovin trvá v Česku od pátečního večera. Vyhlášen byl kvůli sérii otrav závadným alkoholem, která znamenala přes 20 obětí a desítky lidí v nemocnici. V Olomouckém kraji zemřeli na otravu metylalkoholem čtyři lidé, všichni na Přerovsku. Jedna žena byla již z nemocnice propuštěna.

Martina Šaradínová jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK