Maloobchodní tržby v Británii v srpnu klesly kvůli olympiádě

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. září (ČTK) - Maloobchodní tržby v Británii se v srpnu meziměsíčně snížily o 0,2 procenta zejména kvůli poklesu internetového prodeje. Britští spotřebitelé místo nakupování sledovali v televizi olympijské hry. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů britského statistického úřadu.

"Informace od internetových maloobchodníků naznačují, že tržby byly nižší, protože spotřebitelé místo nakupování na internetu sledovali Olympiádu," uvedl úřad. Prodejci sportovního zboží a hraček nicméně zvýšili tržby díky silné poptávce po fotbalových tričkách a dalších produktech.

Nespokojenost řady maloobchodníků s tržbami během olympijských her již dříve naznačily některé průzkumy. Olympiáda se v Londýně uskutečnila v prvních dvou srpnových měsících, napsala agentura Reuters.

Slabé údaje o tržbách podle analytiků podtrhují obavy ohledně britské ekonomiky. Maloobchodní prodejci přitom nejsou jediní, komu olympiáda nepřinesla prakticky žádný pozitivní efekt. Organizace UKinbound už v polovině srpna uvedla, že během olympijských her zaznamenal turistický ruch v Británii citelný útlum. Týkal se nejen Londýna, ale prakticky celých britských ostrovů.

Britská obchodní komora předpokládá, že britská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vrátí k růstu, který ale bude pouze slabý. "Vláda musí podniknout kroky, které podpoří růst a umožní soukromému sektoru vytvářet pracovní místa, investovat a vyvážet," uvedla.

Britský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,5 procenta po poklesu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Británie tak zůstala v hospodářské recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK