Slovenský úřad povolil Syrovátkovi ovládnout provozovatele mýta

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 25. září (ČTK) - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) povolil českému podnikateli Petru Syrovátkovi ovládnout provozovatele elektronického systému výběru mýta na Slovensku, společnost Skytoll. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

"V průběhu řízení nebyly identifikovány trhy, na nichž by v důsledku koncentrace došlo k narušení účinné soutěže, proto koncentraci úřad schválil," informoval PMÚ.

Transakce byla oznámena letos v květnu. Syrovátko prostřednictvím společnosti Sevenra N.V. koupil 90procentní podíl ve firmě Ibertax, která je většinovým akcionářem SkyTollu. Skytoll vyhrál tendr na zhotovení mýtného systému poté, co stát ze soutěže vyloučil ostatní uchazeče s levnějšími nabídkami.

Na Slovensku je od roku 2010 pro nákladní vozy a autobusy zpoplatněno asi 2400 kilometrů silniční sítě, z toho hlavní část tvoří silnice I. třídy. Na rozdíl od Česka slovenský systém nepoužívá mýtné brány, ale satelitní technologii. Výběr mýtného na Slovensku v prvním pololetí dosáhl 75,81 milionu eur (1,89 miliardy korun), proti loňsku vzrostl jen nepatrně.

Syrovátko je český podnikatel, který před více než 20 lety založil stavební firmu Syner. V roce 2007 z podniku vznikl S group holding. Firma realizuje dopravní, bytové, průmyslové a administrativní projekty. Zaměřuje se také na ekologické a vodohospodářské stavby.

SkyToll se snažil proniknout na český trh a před dvěma roky se dostal do sporu s firmou Kapsch kvůli rozšíření mýtného systému v České republice. Rakouský Kapsch vybudoval a spravuje mýtný systém v ČR. SkyToll však tvrdil, že má pro mýtný systém lepší a levnější technologii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK