Vláda bude jednat o zákonu umožňujícím garance ČNB za půjčku MMF

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Vláda se bude na svém středečním večerním zasedání zabývat návrhem zákona, kterým ČR bude ručit České národní bance za půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 2,53 miliardy eur (63,2 miliardy Kč). Kromě současné půjčky 1,5 miliardy eur by měla záruka pokrýt i půjčku 1,03 miliardy eur z roku 2009. Vyplývá to z návrhu ministerstva financí zveřejněného na internetových stránkách vlády.

Na kompenzacích za již poskytnutou půjčku stát již ČNB vyplatil v letech 2010 a 2011 celkem 47 milionů korun. Jde o náklady ušlé příležitosti, transakční náklady a náklady na zajištění kurzového rizika.

Cílem půjčky na pomoc eurozóně je rychlé zvýšení volných finančních prostředků fondu v době probíhající krize. MF navrhlo poskytnout půjčku z devizových rezerv České národní banky. Ta souhlasila za podmínky poskytnutí státních záruk a kompenzací. Bankovní rada ovšem při svém rozhodování zdůraznila, že půjčku vládě nedoporučuje.

Částka 1,5 miliardy eur je výrazem ochoty ČR poskytnout v přepočtu na jednoho obyvatele stejnou částku jako sousední Polsko. Původních 3,5 miliardy eur bylo přibližně 2,2krát více.

Lídři EU se loni v prosinci dohodli, že poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se pak ale na poskytnutí celého objemu nedohodly. Ze zemí mimo eurozónu půjčku vyloučily například Británie a Bulharsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK