Alta dokončí druhou etapu dodávek pásových linek pro ruský Suek

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. září (ČTK) - Strojírenská skupina Alta do konce příštího roku dokončí druhou etapu dodávek kompletních pásových linek pro důlně-energetický koncern SUEK. Jde o největší instalované dopravníky v Evropě. První etapu dodávek má již Alta za sebou. Celkový objem dodávek za oba projekty činí 53 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun). Vyplývá to z dnešních informací, které Alta poskytla ČTK. Vedení firmy dnes v Rusku jednalo i o dalších projektech.

První linka pro Suek na dolu Taldinskaja už je v provozu. Společně s dobývacím komplexem vytěžila rekordní objem 850.000 tun uhlí za měsíc. Konstrukce dopravníku je společným projektem českých a ruských inženýrů. Dopravníky vyrobila společnost SE-MI Technology ze skupiny Alta.

"Projekty pro dobývání uhlí jsou pro Altu velmi významné i v oblasti referencí," řekl dnes ČTK mluvčí skupiny Antonín Murgaš. Alta jedná aktuálně i s ruskou společností CTS. Jde o kontrakt pro Uraugol, který je dceřinou společností Sueku.

Alta by měla v Rusku zpracovávat i technické zadání na druhou etapu výstavby hlubokého zpracování ropy na Jasjniské ropné rafinerii. Předpokládaný objem investice druhé etapy výstavby činí 250 až 300 milionů eur. Technické zadání bude zpracováno do konce prvního pololetí 2013. Realizace výstavby je plánována v letech 2014 až 2016. Alta vypracovala návrh smlouvy o vytvoření konsorcia se společnostmi CheMont Engineering a CB&I na realizaci projektu.

Strojírenská skupina Alta zvýšila v loňském roce konsolidované tržby o pět procent na 11,7 miliardy korun. Konsolidovaný zisk skupiny vzrostl o 22 milionů korun na 125 milionů Kč.

ALTA nyní mimo jiné vlastní výrobní závody TOS Kuřim - OS a společnost SE-MI service. V roce 2010 skupina koupila část ČKD Blansko Holding, a.s., zabývající se výrobou těžkých karuselů. Jejich výrobu koncem loňského roku převedla do Kuřimi. Loni do skupiny přibyla Škoda Machine Tool. Alta ji koupila od ruské strojírenské společnosti Stanko Impex Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK