Volkswagen: Podmínky v automobilovém průmyslu se výrazně zhoršily

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Podmínky v automobilovém sektoru se podle německého koncernu Volkswagen výrazně ztížily kvůli klesající poptávce. Firma se však nadále hodlá nejpozději do roku 2018 stát jedničkou na světovém automobilovém trhu. Uvedli to dnes vedoucí představitelé podniku.

 

Generální ředitel Martin Winterkorn na shromáždění zaměstnanců uvedl, že podnikatelské prostředí se stalo "výrazně komplikovanějším a náročnějším". Šéf dozorčí rady Ferdinand Piëch nicméně zdůraznil, že Volkswagen je na budoucnost připraven lépe než všichni jeho konkurenti.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Firma se letos dohodla na získání plné kontroly nad německým výrobcem sportovních vozů Porsche.

Volkswagen v loňském roce prodal rekordních 8,3 milionu vozů. V letošním prvním pololetí jeho prodej meziročně stoupl o devět procent na 4,45 milionu vozů. Automobilka však tento měsíc připustila, že ji slabá poptávka v jižní a západní Evropě tlačí ke snížení prodejního cíle pro celý letošní rok.

Poradenská společnost LMC Automotive minulý měsíc předpověděla, že celosvětový prodej osobních a lehkých užitkových automobilů v letošním roce stoupne o pět procent na rekordních 79,4 milionu vozů. V Evropě však LMC očekává pokles prodeje o pět procent na 18,2 milionu vozů.

Evropský trh tlačí dolů hospodářská recese a obavy ohledně budoucnosti eurozóny. V příštím roce by měl prodej v Evropě podle LMC stoupnout o dvě procenta, pokud eurozóna současnou krizi překoná. V případě rozpadu eurozóny by se však mohl propadnout o dva miliony vozů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK