Unipetrol znovu dováží přes Družbu, budoucnost však nejasná

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Dovoz ropy do České republiky přes ruský ropovod Družba se od druhé poloviny roku oproti prvnímu pololetí začal zvyšovat. Hlavní dovozce, Unipetrol však stále sjednává dodávky po jednotlivých měsících a budoucí využití Družby zůstává nejasné. Na říjen má již Unipetrol dodávky z Ruska objednány, o ropě na další měsíce s obchodníky vyjednává, sdělil dnes ČTK mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

"Dle předběžných rozpisů plánovaných dodávek ropovodem Družba to skutečně vypadá, že ropy bude dostatečné množství," uvedl o dovozu pro čtvrté čtvrtletí Duda.

Rozpis na čtvrté čtvrtletí, o kterém nedávno informovala agentura Reuters, ukazuje, že do Česka by mělo přijít Družbou 1,197 milionu tun ropy, což je snížení o 4,6 procenta proti plánovaným 1,255 milionu tun ve třetím čtvrtletí.

Ropa kromě Družby do Česka proudí také západním ropovodem IKL z Ingolstadtu. Kolik aktuálně tvoří podíl dodávek v jednotlivých potrubích, nyní nechce Unipetrol sdělit. V červenci šla přes Družbu zhruba třetina dodávek do ČR.

Ruští vývozci ropy omezili dodávky Družbou po březnovém spuštění nového ruského námořního terminálu Usť-Luga. Chtěli tak diverzifikovat dodávkové trasy a možností nových cest využívají i k tlaku na ceny. Ve druhém čtvrtletí pak import přes Družbu klesl na minimum a čeští dovozci nahrazovali výpadek z Ruska zvýšenými dodávkami ze západního IKL.

Stále však není jasné, jak budou čeští dovozci ropy využívat Družbu v budoucnu. "Struktura dodávek bude záviset na průběžných výsledcích našich analýz a na předložených nabídkách potenciálních dodavatelů," uvedl Duda.

Dovoz přes Družbu se každoročně snižuje. Loni přes tento ropovod přiteklo asi 57 procent českého dovozu ropy, proti zhruba 70 procentům v předchozích letech. Každoročně naopak rostou dodávky ropovodem IKL a letos zřejmě poprvé bude tvořit většinu importu.

Podle odborníků má IKL kapacitu, která dodávky ropovodem Družba plně nahradí. Je však lepší mít k dispozici více přepravních tras. Celkový import ropy do Česka loni meziročně klesl o zhruba desetinu na 7,06 milionu tun, což je nejméně od roku 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK