Kurz eura oživil z počátečního poklesu

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. září (ČTK) - Kurz evropské měny dnes odpoledne posílil a oživil z počátečního propadu k dolaru na téměř dvoutýdenní minimum. Pokles vyvolala zpráva, že právníci Evropské centrální banky (ECB) a německé Bundesbanky zkoumají legálnost programu nákupů státních dluhopisů. Euro později podpořil postoj činitelů ECB a příznivé údaje z americké ekonomiky.

Kolem 16:00 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,2970 USD po dopoledním poklesu až na 1,2885 USD, minimum od 13. září. Vůči japonskému jenu euro vzrostlo stejným tempem na 100,94 JPY.

Euro nejprve kleslo v reakci na zprávu německého listu Bild, podle níž právníci ECB a Bundesbanky zkoumají, jaký maximální rozsah a trvání by program nákupů dluhopisů zemí ohrožených krizí mohl mít, než by znamenal porušení smlouvy o Evropské unii. Podle listu se zřejmě tento problém bude brzy řešit u Soudního dvora EU.

Euro smazalo ztráty poté, co program nákupů dluhopisů bránil šéf rakouské centrální banky, která je spojencem Bundesbanky. Později na obranu plánů ECB vystoupil i její šéf Mario Draghi. Odpoledne euro podpořily zprávy o růstu cen domů na americkém trhu a vzestupu indexu spotřebitelské důvěry v USA na sedmiměsíční maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK