Šéf ECB Draghi hájil v Německu plán nákupů dluhopisů

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. září (ČTK) - Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi se dnes s německou kancléřkou Angelou Merkelovou shodli na nutnosti dalších reforem, které by posílily konkurenceschopnost zemí eurozóny a obnovily důvěru investorů. Draghi pak před skeptickým německým publikem důrazně hájil plán ECB na nákupy dluhopisů zadlužených zemí eura.

"Shodli se na tom, že v Evropě je jak na úrovni jednotlivých států, tak eurozóny, zapotřebí další značná ochota k reformám, které zvýší konkurenceschopnost a obnoví důvěryhodnost," uvádí se ve sdělení úřadu kancléřky po setkání šéfa ECB s Merkelovou. Oba také diskutovali o otázce jednotného bankovního dohledu pro celou eurozónu a o říjnovém summitu Evropské unie.

Draghi na konferenci Svazu německého průmyslu (BDI) označil nedávno oznámený plán nákupů dluhopisů za pouhý "most" k řešení téměř tříleté dluhové krize měnové unie. Politiky eurozóny vyzval, aby nepropadli uspokojení a využili nedávného uklidnění na trzích, které oznámení ECB přineslo, k dalším reformám a užší integraci.

"Krok ECB může být jen mostem do budoucnosti. Celý projekt musí být dokončen důraznou aktivitou vlád, jak individuální, tak kolektivní," řekl Dragi ve svém prvním významném projevu v Německu od zveřejnění plánu před necelými třemi týdny.

Proti Draghiho plánu nákupů dluhopisů se postavil z celé ECB jen šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann, který naznačuje, že tyto kroky znamenají porušení mandátu ECB, jímž je starost o cenovou stabilitu. Draghi dnes řekl, že vůči Bundesbance chová "nesmírný respekt" a že se svými kolegy ve vedení ECB řadu jejích obav sdílí. Oba přístupy se podle Draghiho liší jen v tom, jak na situaci reagovat. "V současné situaci větším rizikem pro stabilitu není činnost, ale nečinnost, proto ECB konala," řekl Draghi.

ECB před třemi týdny oznámila, že v případě nutnosti bude na sekundárních trzích neomezeně nakupovat dluhopisy států, které požádají o pomoc ze záchranného fondu ESM. V Německu vyvolává plán obavy z toho, že ECB vměšováním se do fiskální politiky překračuje svůj mandát, vystavuje daňové poplatníky hrozbě splácení miliard eur dluhů a tištěním peněz riskuje růst inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK