Americké akcie mírně rostou, růst tlumil Caterpillar

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Americké akcie v první polovině dne mírně rostly a investoři jsou před koncem čtvrtletí optimističtí. Náladu zvedly příznivé dílčí zprávy z ekonomiky, růst naopak tlumil zhoršený výhled zisku předního amerického průmyslového výrobce Caterpillar.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index stoupl o 0,25 procenta na zhruba 13.594 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil stejným tempem na 1460 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl se ziskem 0,3 procenta na 3170 bodech.

Trh podpořila nejprve zpráva o růstu indexu cen domů na americkém trhu. O hodinu později se novým růstovým impulzem stal vzestup indexu spotřebitelské důvěry v USA na sedmiměsíční maximum.

Optimistickou náladu zmírnil slabší výhled Caterpillaru, jehož akcie na to reagovaly poklesem o více než dvě procenta. Byla to další velká společnost, která s ohlede, na slabou ekonomiku varovala před horším výsledky po firmách FedEx a 3M.

Investoři se nyní věnují technickým přesunům před koncem čtvrtletí. Trh v posledních třech měsících díky nadějím nadějím na kroky centrálních bank USA a eurozóny výrazně rostly a širší index S&P získává za čtvrtletí zhruba sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK