Japonské akcie po výplatě dividend výrazně klesly

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. září (ČTK) - Japonské akciové trhy dnes výrazně oslabily a jejich hlavní index sestoupil pod hranici 9000 bodů. Propad byl odrazem toho, že u velkého množství firem vypršel termín pro výplatu dividend. Negativně působily také obavy z problémů zadluženého Španělska.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o dvě procenta na 8906,70 bodu. Stejným tempem oslabil i širší index Topix.

V úterý tokijské akcie rostly díky tomu, že firmy jako Panasonic, Toyota, Honda nebo Nissan měl poslední den pro zaregistrování akcionářů k výplatě dividend. Dnes se poprvé asi 55 procent firem indexu Topix obchodovalo bez nich, a akcie velkých automobilek tak klesly o dvě procenta až pět procent. K poklesu v automobilovém sektoru přispělo i sdělení Toyoty, že ode dneška na čtyři dny zastavuje výrobu v Číně v důsledku vlny protijaponských protestů v čínských městech.

Trh má obavy i z vývoje ve Španělsku. Vláda zde připravuje nový balík úsporných opatření, proti němu se ale v úterý vzedmuly velké protesty. Španělsko musí přesvědčit evropské partnery, že bude schopno výrazně snížit rozpočtový deficit, aby mělo dobrou pozici pro případnou žádost o finanční pomoc.

Kurz eura zůstal dnes v Asii stabilní. Pozici evropské měny ale podkopávají obavy trhu z toho, že Španělsko bude váhat s podáním žádosti o záchranný úvěr. Ta je podmínkou pro to, aby Evropská centrální banka mohla začít nakupovat španělské dluhopisy na trhu.

Euro ke konci tokijského obchodování bylo kolem 1,2900 USD, poblíž úterního dvoutýdenního minima 1,2886 USD. Vůči jenu zůstala evropská měna rovněž beze změny na 100,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK