Třebíčský vodárenský svaz dostal půlmilionovou pokutu od ÚOHS

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. září (ČTK) - Vodovody a kanalizace, svazek obcí se sídlem v Třebíči dostaly půlmilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chybovaly v tendru na zajištění pitné vody. Rozhodnutí ÚOHS zatím není pravomocné, zadavatel se může proti němu odvolat. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

"Zadavatel nepostupoval v souladu se zákonem, když učinil řadu chyb v souvislosti s nastavením hodnoticích kritérií a následně i vlastním hodnocením nabídek. Rovněž technické kvalifikační předpoklady byly zadavatelem stanoveny nepřiměřeně," uvedl Rafaj.

Podle Rafaje vodárenský svazek například nehodnotil nabídky podle předem stanovených parametrů a svým postupem mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Svazek obcí rovněž v rámci prokazování kvalifikačních předpokladů požadoval reference o stavebních pracích v posledních pěti letech. Přitom se muselo jednat alespoň o jednu vodohospodářskou stavbu v hodnotě minimálně 400 milionů korun spolufinancovanou Evropskou unií.

Tento požadavek byl diskriminační. "Vyřazuje totiž ze soutěže dodavatele, kteří dosud nerealizovali veřejnou zakázku spolufinancovanou Evropskou unií, ale jinak by byli způsobilí k plnění předmětu veřejné zakázky," uvedl Rafaj.

vrn jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK