Koruna dále klesla k euru a výrazněji oslabila k dolaru

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Česká měna se dopoledne dostala k euru na nejslabší úroveň za poslední měsíc, později se však vrátila zpět pod 25 korun. Vůči americkému dolaru koruna klesla výrazněji, podle údajů serveru Patria Online byla v 11:00 proti úterku k euru slabší o tři haléře na 24,95 Kč/EUR a k dolaru o 16 haléřů na 19,38.

Koruna je podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka od ranních hodin pod prodejním tlakem. "Na měnovém páru s eurem kurz krátce po deváté hodině překonal hladinu 25 Kč/EUR a koruna se tak dostala na nejslabší hodnoty od druhé poloviny letošního srpna," upozornil.

Prodejní tlak na českou měnu lze podle Nováka zdůvodnit více jak týden pokračujícím negativním tržním sentimentem. "Zatímco rizikovým aktivům se v první polovině září dařilo, druhá polovina měsíce je pro ně z tohoto pohledu výrazně horší. Svoji roli samozřejmě hraje i čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Tržní očekávání jsou nastavena ve prospěch poklesu sazeb o 25 bazických bodů," dodal.

Společná evropská měna vůči americkému dolaru dopoledne oslabila; v 11:00 se obchodovala na 1,2865 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK