Pojišťovací firma Lloyd's of London se v pololetí vrátila k zisku

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. září (ČTK) - Britská pojišťovací firma Lloyd's of London se v pololetí vrátila k zisku. Hospodaření vylepšil výrazný úbytek přírodních neštěstí, který snížil výplatu škod o téměř třetinu. Zisk činil 1,5 miliardy liber (47,1 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 697 milionů liber ve stejném období loni.

Loni musela společnost vyplatit miliardy kvůli vážným zemětřesením v Japonsku a na Novém Zélandu a tornádům ve Spojených státech. Výše nárokovaných škod klesla na 4,6 miliardy USD ze sedmi miliard v první polovině loňského roku. Mezi vážnější katastrofy v prvním pololetí patřily nehoda lodi Costa Concordia a zničení úrody v USA kvůli suchům.

Lloyd's of London sestává ze 85 pojišťovacích syndikátů, což jsou jakési minipojišťovny operující v rámci jednoho trhu. Celkový výsledek Lloyd's je souhrnem zisků či ztrát těchto syndikátů. Lloyd's of London slouží hlavně firmám k pokrytí jejich specifických rizik. Běžné pojistné produkty pro masový trh nenabízí.

Lloyd's loni vykázal druhou nejvyšší ztrátu ve své historii. Důvodem byly vážné přírodní katastrofy, které stály celý pojišťovací sektor rekordních 116 miliard USD (2,3 bilionu Kč). Finanční ředitel Luke Savage uvedl, že Lloyd's minimalizoval své investiční napojení na problémovou oblasti eurozóny. Mohl by ho však zasáhnout případný rozpad eurozóny, protože se dá očekávat, že by to přineslo žádosti o odškodné kvůli špatným radám bank, napsala agentura Reuters.

Služby Lloyd's využívají klienti více než 200 zemí. Vlastní kanceláře má ve zhruba třicítce států. Původ firmy se datuje 324 let zpátky do jedné londýnské kavárny, kde se scházeli obchodníci kvůli pojištění svých lodí.

Lloyd's nezveřejňuje čistý zisk kvůli odlišným daním svých členů. S akciemi celé asociace se neobchoduje na burze, někteří členové však své akcie na burze prodávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK