EU dá 2,6 miliardy korun na silnici na Frýdecko-Místecku

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdek-Místek 26. září (ČTK) - Rozestavěný úsek čtyřproudové silnice R48 mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem ze dvou třetin zaplatí Evropská unie. Ta uhradí náklady ve výši 2,6 miliardy korun. Celkem bude nová komunikace v tomto úseku stát 3,6 miliardy. Projekt by měl být dokončený ještě letos. ČTK to řekl Roman Kluzák z tiskového odboru ministerstva dopravy.

"Silnice je nyní ve výstavbě. Blíží se její dokončení. Zpětně se nám podařilo vyjednat podporu z fondů Evropské unie ve výši 70 procent veškerých nákladů," vysvětlil Kluzák.

Rychlostní komunikace R/48 vede směrem z Rychaltic 2,5 kilometru po stávající silnici I/48, která je rozšířena na čtyři pruhy. Před Chlebovicemi se od ní odklání a necelých pět kilometrů vede novou trasou v polích. Obcí Lysůvky prochází 160 metrů dlouhým tunelem. Součástí stavby je devět mostů na hlavní trase a také 2,5 kilometru protihlukových stěn. Rychlostní silnice je součástí VI. koridoru transevropské dopravní sítě (TEN-T).

Nový rychlostní úsek se středovým dělícím pásem by měl zvýšit bezpečnost na silnici I/48, kterou řidiči nazývají "silnicí smrti". "Nejtragičtější dopravní nehody na ní vznikají právě čelním střetem protijedoucích vozidel," řekl už dříve ČTK šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK