Německo prodalo v aukci kvůli nízkému zájmu méně dluhopisů

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. září (ČTK) - Německo v dnešní aukci desetiletých státních dluhopisů získalo méně, než plánovalo. Důvodem byl nízký zájem investorů způsobený rekordně nízkou výši výnosů a nestabilita na trzích. Státní agentura pro správu dluhu však ujišťuje, že menší objem prodaných dluhopisů neohrožuje financování federálního rozpočtu.

Vláda měla v plánu prodat dluhopisy za pět miliard eur (124,8 miliardy Kč). Získala však nabídky na dluhopisy pouze za 3,951 miliard eur. Úroková sazba činila 1,5 procenta.

"Bez přemýšlení to nevypadá jako dobrá aukce. Nominální nabídky nedosáhly cíle pěti miliard. Takže z technického hlediska je to neúspěšná aukce," uvedl stratég Commerzbank Michael Leister. Upozornil však, že vzhledem k současnému prostředí a k tomu, že desetileté dluhopisy v posledních seancích mírně rostly, se dá říct, že přestože to není dobrá aukce, není to také katastrofa.

Německé dluhopisy jsou v době krize v eurozóně považovány za bezpečnou investici. Jejich obliba však způsobila prudký pokles jejich výnosů a jsou tak méně atraktivní pro obchodníky, kteří hledají nejen bezpečnou investici, ale také dobrou návratnost, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK