Mezi EU a MMF prý panují spory ohledně Řecka

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Washington 26. září (ČTK) - Mezi představiteli Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) panují neshody ohledně řešení dluhové krize v Řecku. Informovaly o tom dnes zdroje agentury Reuters. MMF údajně požaduje, aby evropské vlády odpustily Řecku část dluhů. EU dává přednost tomu, aby Řecko dostalo více času na splnění podmínek finanční pomoci.

"Problém není mezi MMF a Aténami, je mezi MMF a EU," uvedl jeden z řeckých představitelů, který si nepřál být jmenován. Jeho názor potvrdily i další zdroje obeznámené s postoji EU a MMF.

"Evropa chce více času, aby viděla, co se stane se Španělskem a Itálií," uvedl řecký představitel. "MMF chce, aby Evropa přišla s komplexním řešením problémů již nyní," dodal.

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU spolu s MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům, jejichž součástí je například razantní omezení výdajů na obranu a zdravotnictví, a ke zvýšení daní.

Řecko dnes ochromila 24hodinová generální stávka, kterou vyhlásily odbory státních zaměstnanců a také pracovníků v soukromé sféře na protest proti dalším úsporným opatřením vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK