Lego v Kladně otevírá nové výrobní haly za více než 1,2 mld Kč

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 26. září (ČTK) - Dánská společnost Lego, jeden z největších světových výrobců hraček, otevře ve čtvrtek ve své továrně v Kladně dvě nové výrobní haly. Letos už dvě nové haly do provozu uvedla. Investice do výstavby přesáhla 1,2 miliardy korun, sdělila dnes ČTK personální ředitelka kladenského Lega Zuzana Chapmanová.

Lego nyní v Kladně zaměstnává kolem 1500 lidí a patří mezi největší zaměstnavatele v regionu. Firma už letos podle Chapmanové otevřela dvě výrobní haly, v nových provozech našlo práci přes 200 nových zaměstnanců. "Další nárůst se očekává v závislosti na dalším růstu prodejů v průběhu sezony 2012/2013," dodala bez bližších podrobností Chapmanová.

"O nových místech s námi zatím nikdo nejednal," uvedla ředitelka kladenského úřadu práce Lenka Staňková. Podle jejích informací by se mělo v halách, které budou slavnostně otevřeny ve čtvrtek, začít pracovat v prvním pololetí příštího roku. Podle dřívějších informací společnosti se v nových halách budou hračky balit, měl by v nich být také sklad a administrativní prostory.

Továrna Lega zabírá většinu průmyslové zóny Kladno-jih, teď by měla mít podle dostupných údajů rozlohu přes 45.000 metrů čtverečních.

Hračky Lego se vyrábějí v Kladně od roku 2000. Tamní továrnu rok a půl provozovala singapurská společnost Flextronics, v roce 2008 ji však skupina Lego převzala od Flextronicsu zpět.

Loni se kladenské továrně ekonomicky dařilo. Podle výroční zprávy firmě vzrostly příjmy z prodeje vlastních výrobků a služeb na více než 5,5 miliardy z předloňských 4,3 miliardy korun, produkci hraček zvýšila o čtvrtinu. Loňský zisk firmy před zdaněním činil téměř 166 milionů korun, v roce 2010 byl přes 64 milionů.

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček, letos tedy slaví 80 let od svého založení. Celosvětově ji však proslavily až její stavebnice z umělohmotných kostiček. Kromě továren v ČR a Dánsku společnost hračky pro evropský trh vyrábí také v Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK