Euro kvůli pokračujícím obavám o budoucnost Španělska oslabuje

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. září (ČTK) - Euro dnes opět oslabuje k dolaru i jenu. Na evropskou měnu stále tlačí obavy o budoucnost Španělska, ke kterým se přidává i růst výnosů španělských dluhopisů.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru kleslo o půl procenta na 1,2841 USD a k jenu oslabilo rovněž o půl procenta na 99,87 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny na 77,77 JPY.

Španělská centrální banka dnes uvedla, že ekonomika ve třetím čtvrtletí výrazně klesla. K tomu se přidávají protesty proti nepopulárním ekonomickým reformám v Madridu, které přerostly v násilnosti. To vše přibližuje Španělsko k podání žádosti o pomoc formou nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou, o které trhy již delší době spekulují, ale vláda ji odmítá.

Španělský premiér dnes uvedl, že země by mohla podat žádost o pomoc, pokud dluhové náklady země zůstanou dlouho příliš vysoké. Výnosy španělských desetiletých dluhopisů dnes po týdnu stouply nad šest procent.

Na euro mají dopad také nepokoje v Řecku. Vláda zde dnes poprvé od června, kdy se ujala funkce, čelí velké stávce proti úsporným opatřením, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK