Sněmovna zrušila možnost vyvlastnění nemovitostí kvůli těžbě

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Vlastníci domů a pozemků nad ložisky nerostných surovin, zejména uhlí, se už zřejmě nebudou muset obávat, že jim těžařská firma kvůli těžbě jejich majetek vyvlastní. Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila novelu horního zákona, která možnost vyvlastnění kvůli těžbě ze zákona vypouští. Návrh ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident republiky.

Změnu zákona kritizovala levicová opozice. Menšina poslanců ČSSD a KSČM z hospodářského výboru doporučila předlohu zamítnout. Předseda výboru Milan Urban (ČSSD) tvrdil, že novela může způsobit tak velké škody, že to může být v budoucnu hodnoceno jako velezrada. Kateřina Konečná (KSČM) prohlásila, že zákon možná "rozbourá hospodářskou politiku státu".

Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou nyní chráněni územními limity. Ty by však mohly v příštích letech přestat platit. Zrušení možnosti vyvlastění jim má přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou. Podle současného zákona můžou těžební firmy nabývat potřebné nemovitosti také vyvlastněním. Právě to Sněmovna dnes ze zákona vypustila.

Podle vlády tak vlastníci domů a pozemků dotčených těžbou získají lepší možnost domoci se řádného odškodnění nebo finančního vyrovnání.

Poslanec VV Milan Šťovíček řekl, že na obecnou úpravu vyvlastnění nebude mít tato změna zákona vliv a i nadále bude možné vyvlastňovat pozemky například pro stavbu dálnic. Šťovíček je starostou Litvínova, který by prolomení těžebních limitů dostalo na samý okraj těžební jámy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že od roku 2015 by případný postup za limity těžby uhlí v severních Čechách mohl záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností. Do roku 2014 zatím stát o prolomení limitů neuvažuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK