Pražská burza spadla o 2 procenta, PX je nejslabší od konce srpna

26.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Pražská burza v souladu s evropskými akciovými trhy výrazně oslabila. Hlavní index PX je nejslabší od konce srpna a jeho dnešní pokles o 2,05 procenta na 944,1 bodu je nejhorším výsledkem za poslední dva měsíce.

Výraznější propad zaznamenala většina emisí, z velkých především Erste Bank a ČEZ, z ostatních pak mediální společnost CME, sázková Fortuna, těžební NWR a developer Orco. Se ziskem zakončila seanci pouze Telefónica ČR, vyplývá z výsledků burzy.

K výprodejům na akciových trzích vedl podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky opětovný růst výnosu španělských dluhopisů. "Prosakující neshody mezi evropskými politiky stejně jako zprávy o stávkách proti úsporným opatřením zvyšují obavy z nedostatečného řešení dluhové krize," poznamenal Adamkovič.

V Praze si z velkých emisí vedla nejhůře Erste Bank, jejíž akcie odepsaly 4,23 procenta na 428 korun. ČEZ zlevnil o 2,77 procenta na 719,50 Kč a Komerční banka o 1,44 procenta na 3844 korun. Josef Kohout z Patria Finance upozornil, že menší ratingová agentura Capital Inteligence dnes potvrdila rating Komerční banky na stupni "BBB" a jeho výhled označila za "stabilní". Přetrvávají však podle ní rizika ohledně dopadu vnějších ekonomických šoků na českou ekonomiku, která by mohla dolehnout i na hodnotu aktiv a výsledky KB, dodal Kohout.

Dvouciferné ztráty postihly cenné papíry CME, které si pohoršily o 10,28 procenta na 126,86 Kč. Akcie Fortuny propadly o pět procent na 82,50 Kč a cenné papíry NWR o 3,58 procenta na 86,10. Přes tři procenta na 41,13 skončily níže i akcie developera Orco.

Jedinou růstovou emisí byla dnes navzdory snížení ceny cílové ceny od analytiků Erste Telefónica ČR. Mezi důvody snížení podle Kohouta analytici jmenují intervenci regulátora ve formě snížení poplatku za volání do mobilních sítí, horší než očekávaný vývoj služby pevných telefonních linek i možný vstup nového konkurenta na trh. Cenné papíry operátora si připsaly 0,64 procenta na 391,50 Kč.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 1,3 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 507 milionů korun a s akciemi Komerční banky za více než 386 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK