Japonské akcie díky růstu v Číně posílily, euro stagnovalo

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. září (ČTK) - Akcie v Japonsku dnes po středečním prudkém propadu oživily a skončily se ziskem. Náladu v regionu podpořil růst trhů v Číně, který překonal i obavy z dalšího vývoje dluhové krize v eurozóně, zvláště ve Španělsku. Index Nikkei stoupl o půl procenta na 8949,87 bodu, když ve středu se propadl o dvě procenta.

Hlavní index čínského akciového trhu dnes odpoledne rostl o 3,2 procenta. Důvodem byly spekulace, že vláda podnikne kroky na podporu akciového trhu, který v poslední době oslaboval kvůli obavám z dalšího zpomalení druhé největší ekonomiky světa.

Nejvíce se dařilo firmám napojeným na čínský trh, který je největším vývozním trhem Japonska. Výrobce stavebních strojů Komatsu zpevnil o 2,3 procenta a průmyslových robotů Fanuc o 0,6 procenta.

Kurz eura vůči dolaru se v Asii téměř nezměnil a zůstal blízko dvoutýdenního minima. Investoři jsou nervózní kvůli obavám z dalšího vývoje v eurozóně po středečních protestech ve Španělsku a Řecku. Španělsko také zatím stále odmítá podat žádost o pomoc formou nákupu svých dluhopisů Evropskou centrální bankou.

Kurz eura vůči dolaru činil 1,2876 USD a k jenu euro oslabilo o 0,1 procenta na 99,99 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,1 procenta na 77,66 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK