Prodeje nových bytů rostou, nabídka ale stále převyšuje poptávku

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Od začátku letošního roku se v Praze prodalo 2691 nových bytů, což je o 500 víc než za stejné období roku 2011. Přesto nabídka stavitelů stále silně převyšuje poptávku. Oznámila to dnes developerská společnost Trigema, která je jednou z firem dlouhodobě sledujících pražský trh s byty. Realitní kancelář Lexxus očekává postupné oživení trhu.

Neobvyklý úspěch zaznamenali developeři o letních prázdninách, které tradičně prodejům nepřejí. Podle Trigemy v tomto období hlavně díky slevám prodali 665 bytů, což je o 70 procent lepší výsledek než před rokem.

Současně ale od pololetí vzrostl o deset procent počet nových bytů, které jsou na prodej, aktuálně stavitelé nabízí v hlavním městě 7522 jednotek. "Znamená to jediné: developeři povzbuzeni zdánlivým oživením z loňského podzimu jsou se svou nabídkou opět daleko před poptávkou," uvedl mluvčí Trigemy Jaroslav Drda.

Kvůli vyšší nabídce se zvýšil i počet dokončených, ale neprodaných bytů. Od pololetí se jejich množství zvýšilo o šest procent na 2401 bytů. Ubylo však takzvaných ležáků stojících a marně shánějících kupce už víc než dva roky. Jejich podíl nyní činí na všech postavených, ale neprodaných bytech, 19 procent.

"Předražené, rádoby luxusní, projekty v lokalitách, které požadované úrovni cen neodpovídaly, nebo projekty nedosahující svojí úrovní kvality lokality, se na trhu potýkají s nezájmem a jejich prodej pokračuje pozvolna až po výrazných slevách," řekl ČTK analytik realitní kanceláře Lexxus Ondřej Diblík.

Zásoba bytů z let 2009 a 2010 podle Trigemy představuje více než 800 bytů, které se bez dalších slev budou prodávat jen obtížně.

Novým trendem na trhu je také zmenšování developerských projektů. Zatímco před dvěma lety tvořily byty v projektech do 50 jednotek 21 procent bytů v nabídce, nyní činí jejich podíl 27 procent.

Celkovou bilanci letošního roku ovlivní podle generálního ředitele Trigemy Marcela Sourala řada faktorů. Roli bude hrát pokračování slev na byty, výše úroků u hypoték, vývoj kolem daně z přidané hodnoty a také mediální pohled na ceny bytů.

Analytik Lexxusu Diblík sází na mírné oživení trhu. "Při stávající nízké úrokové sazbě hypotečních úvěrů, relativně přijatelné míře nezaměstnanosti a nastartovaném růstu cen bytů očekáváme pomalé oživování trhu a návrat k normálu," soudí odborník.

Analýza Trigemy hodnotí 277 pražských developerských projektů, v nichž je k mání alespoň jeden volný byt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK