Řecko zahájilo privatizaci sázkové kanceláře OPAP

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 27. září (ČTK) - Řecko zahájilo privatizaci podílu 33 procent ve státním sázkovém monopolu OPAP. Oznámila to privatizační agentura HRADF. Tendr na prodej se uskuteční ve dvou fázích a předběžné vyjádření zájmu mají strany předložit do 19. října.

Nová vláda, která se ujala funkce po červnových volbách, si stanovila privatizaci za prioritu. Podle nedávného vyjádření šéfa privatizační agentury však privatizace OPAP zřejmě bude letos prakticky jedinou privatizací v zemi. Prodej majetku pokračuje pomalu kvůli byrokratickým průtahům a nepříznivým podmínkám na trhu.

Stát vlastní v OPAP 34 procent. Firma je jednou z největších sázkových společností v Evropě s akciemi na burze. Zájem o účast v privatizaci již vyjádřil turecký konglomerát Dogan Holding, napsala agentura Reuters.

Atény si na tento rok původně naplánovaly privatizaci například plynárenské společnosti DEPA, provozovatele sítě plynovodů DESFA nebo energetické společnosti Hellenic Petroleum. Nová řecká vláda zpoždění vysvětluje letošními opakovanými volbami a nedořešenými administrativními překážkami. Příští rok už by Řecko mělo přistoupit k prodeji velkých podniků, jako je elektrárenská společnost DEI, vodárenská EYDAP nebo poštovní společnost ELTA. V plánu je i prodej železnice, letišť či nemocnic.

Loni Řecko získalo z prodeje státního majetku jen 1,6 miliardy eur (39,9 miliardy Kč), z toho polovinu prodejem nových licencí pro OPAP na provozování sázek. V letošním roce se Atény s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodly na cíli získat tři miliardy eur. Řecko původně mělo plán zajistit si privatizací do roku 2015 až 50 miliard eur, po velmi pomalém začátku programu se ale plán omezil na 19 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK