Pražská burza v souladu s trhy lehce maže předchozí propad

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Pražská burza dopoledne v souladu se západoevropskými trhy lehce umazává předchozí propad. Hlavní index PX krátce před 11:00 rostl o 0,24 procenta na 946,40 bodu. Posílila většina akcií, nejvíce mediální společnosti CME. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Západoevropské burzy se podle Pavla Mokoše z Patria Direct spíše technicky zotavují ze středečního strmého propadu, když investoři ve světě vyčkávají na zveřejnění španělského rozpočtu pro příští rok a zároveň i na to, jaká bude následovat reakce ve španělských ulicích.

České investory dnes podle něj bude zajímat, s jakým rozhodnutím přijdou centrální bankéři z České národní banky. "Kromě očekávaného snížení sazeb totiž může dojít i na nestandardní opatření, která mohou pohnout korunou a s ní i hodnotou investičních portofilí," dodal Mokoš.

Akcie CME, které jen středu odepsaly přes deset procent, dnes přerušily sérii pěti propadů v řadě a posílily o 3,22 procenta na 130,94 koruny.

Akcie ČEZ se "vzpamatovávají" ze středečního nejhoršího výprodeje od konce června, upozornil Mokoš. Titul posílil o 0,61 procenta na 723,90 koruny. Dnešní Lidové noviny s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného manažera ČEZ uvedly, že ČEZ kvůli narovnání antimonopolního sporu s Evropskou komisí prodá s nejvyšší pravděpodobností jen jednu uhelnou elektrárnu, a to nejspíš tu v Dětmarovicích, kam, jak Mokoš podotkl, dodává uhlí NWR.

"Možná i z tohoto důvodu se objevily také neoficiální informace o zájmu většinového vlastníka finančníka Zdeňka Bakaly o koupi zmíněné uhelné elektrárny," míní Mokoš. Akcie NWR po středečním propadu o 3,6 procenta v rámci celkových ztrát komoditního sektoru dnes zatím stouply o 1,63 procenta na 87,50 koruny.

Ze středečního prudkého propadu se pomalu dostávají také akcie Erste Bank, které získaly 0,02 procenta na 428,10 koruny. Akcie Komerční banky vzrostly o 0,21 procenta na 3852 korun.

Se ztrátami do půl procenta se dopoledne obchodují jen tři tituly, a to technologický KIT digital, operátor Telefónica O2 a pojišťovna VIG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK