Řecká koalice se dohodla na základech úsporných opatření

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 27. září (ČTK) - Řecká vládní koalice se dnes po několikahodinovém jednání dohodla na základní podobě úsporných opatření pro příští dva roky, jež jsou potřebná k získání dalších peněz z mezinárodní úvěrové pomoci. Uvedl to řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

Setkání se zúčastnili premiér Antonis Samaras a vedoucí představitelé dvou menších koaličních stran. "Shodli jsme se na základních bodech," uvedl lídr Demokratické levice Fotis Kuvelis.

Podle informací agentury DPA by se mělo další jednání koalice uskutečnit příští týden. Po dokončení dohody by měla být úsporná opatření představena inspektorům Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU spolu s MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům, jejichž součástí je například razantní omezení výdajů na obranu a zdravotnictví, a ke zvýšení daní.

Řecko ve středu ochromila 24hodinová generální stávka, kterou vyhlásily odbory státních zaměstnanců a také pracovníků v soukromé sféře na protest proti dalším úsporným opatřením vlády. Více než 90 procent Řeků se podle průzkumu agentury MRB domnívá, že chystaná úsporná opatření jsou nespravedlivá a poškozují nejchudší část společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK