Slovensko musí hledat další úspory, aby ozdravilo státní finance

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. září (ČTK) - Slovensko bude muset kromě schváleného nebo připravovaného zvýšení daní přijmout další opatření, aby v příštím roce dostalo schodek veřejných financí pod tři procenta výkonu hospodářství. Důvodem je hlavně předpokládané zpomalení tempa růstu domácí ekonomiky. Oznámil to dnes ministr financí Peter Kažimír, objem potřebných úspor vyčíslil na 188 milionů eur (4,7 miliardy korun).

"Se všemi těmito problémy se budeme muset vypořádat v rámci výdajů nebo nedaňových příjmů. Klíčové je splnit mezinárodní závazek, a tím je dosáhnout schodek veřejných financí tři procenta a méně," řekl Kažimír novinářům. Výpadek příjmů očekává stát v i tomto roce. Ministr dodal, že nebude navrhovat výraznější než ohlášené zvýšení daní z příjmů.

Kažimír rovněž oznámil, že loňský schodek veřejných financí Slovenska bude vyšší než původně oznámených 4,8 procenta hrubého domácího produktu. "Předpokládáme zhoršení deficitu, bude se blížit k pěti procentům," řekl ministr. Důvodem je zjištěný výpadek příjmů státu z firemních daní ze zisku.

Levicový kabinet premiéra Roberta Fica počítá s tím, že Slovensko od ledna zruší rovnou daň z příjmů, kterou země zavedla v roce 2004. K nynější sazbě daně ve výši 19 procent přibude nová sazba 25 procent pro lidi s vysokými příjmy. Firmy zase budou platit daň ze zisku 23 procent.

Slovenské ministerstvo financí minulý týden snížilo výhled růstu exportně orientované ekonomiky pro příští rok na 2,1 procenta z dřívějších 2,6 procenta. Důvodem je kromě jiného slábnoucí poptávka po slovenských výrobcích ve světě.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů už v létě zhoršila výhled kondice veřejných financí. Kabinet na to zareagoval například zavedením zvláštního odvodu pro firmy podnikající v regulovaných sektorech ekonomiky, vyšší výběr očekává také ze zvláštní bankovní dani. Vláda také oslabila spoření Slováků na penzi z povinných odvodů, a takto uspořené peníze přesměrovala do státního důchodového systému.

Analytici ale i média upozorňovaly, že kabinet mohl přistoupit k výraznějším škrtům ve výdajích. Fico to už dříve odmítl s odůvodněním, že prostor pro plošné škrty se vyčerpal. Ministři ale koncem července souhlasili s vázáním výdajů státního rozpočtu v objemu 120 milionů eur, což odpovídá necelému procentu plánovaných výdajů státu na tento rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK