EU plánuje sankce vůči USA kvůli subvencování Boeingu

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 27. září (ČTK) - Evropská unie požádala Světovou obchodní organizaci (WTO) o právo uvalit na Spojené státy obchodní sankce v objemu 12 miliard dolarů (232 miliard Kč) ročně kvůli nezákonným subvencím pro amerického výrobce letadel Boeing. Uvedla to dnes WTO.

Evropská unie již začátkem týdne předložila WTO stížnost, ve které obvinila Spojené státy, že nedodržely rozhodnutí WTO, aby ukončily poskytování subvencí Boeingu do 23. září. Kroky EU jsou součástí sedmiletého boje ohledně subvencí pro Boeing a jeho evropského konkurenta Airbus mezi Bruselem a Washingtonem, napsala agentura Reuters.

WTO v minulosti dospěla k závěru, že subvence svým výrobcům poskytují obě strany. Spojené státy již dříve obvinily EU, že nepřestala poskytovat Airbusu subvence, jak po ní požadovalo rozhodnutí WTO.

Airbus a Boeing mezi sebou soupeří o vedoucí pozici na trhu s letadly. V letošním prvním pololetí dodal Airbus zákazníkům 279 letadel, a mírně tak zaostal za Boeingem, jenž dodal 287 letounů. Loni však Airbus získal 1419 objednávek, což bylo vůbec nejvíc v historii letectví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK