Ceny ropy stouply kvůli napětí na Blízkém východě

27.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. září (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply o více než dolar, protože napětí mezi Izraelem a Íránem obnovilo obavy investorů ohledně dodávek suroviny z Blízkého východu. K růstu cen přispěla rovněž zpráva o překvapivém úbytku zásob suroviny ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent zdražila o 1,20 dolaru na 111,24 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla také o více než dolar na 91,04 dolaru za barel.

"Pokračující geopolitické napětí na Blízkém východě spolu s vyhlídkami na další injekce likvidity ze strany centrálních bank činí jakýkoliv další pokles cen ropy nepravděpodobným," uvedla společnost Commerzbank.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ve středečním projevu v newyorském sídle Organizace spojených národů uvedl, že Íránu hrozí vojenský útok "ze strany necivilizovaných sionistů". Tím podle agentury Reuters jasně poukázal na Izrael.

Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 2,45 milionu barelů. Analytici přitom podle agentury Reuters počítali s nárůstem o 900.000 barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 111,24 110,04 New York - Nymex WTI listopad 90,65 89,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK