Koruna lehce oslabila k euru i dolaru

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Koruna se dnes dopoledne obchoduje bez větších změn proti pondělnímu závěru, podle údajů serveru Patria Online lehce oslabila k euru i dolaru. V 10:45 byla k euru proti pondělku o tři haléře slabší na 25,11 Kč/EUR a k dolaru o čtyři haléře na 19,46 Kč/USD.

Obchodování s korunou i dalšími středoevropskými měnami ovlivňuje výlučně nálada investorů, kurzotvorná data trhy postrádají. "Dnes se zajímavých údajů z regionu nedočkáme, obchodování na regionálních měnách tak bude ovlivňováno sentimentem investorů. Důležitá ekonomická data však nepřijdou ani z USA či eurozóny, z pohledu událostí a ekonomických dat tak budou zajímavější až další dny," uvedl Jiří Škop z investičního bankovnictví Komerční banky.

"Kurz koruny se již kotuje opět nad hladinou 25,10 Kč/EUR. Pohyby na tomto měnovém páru jsou však vzhledem k absenci makroekonomických dat a zpráv minimální. Obchodování na měnovém páru s americkým dolarem je o něco volatilnější. I zde má koruna tendence spíše oslabovat. Obchodování probíhá pod hladinou 19,50 Kč/USD. Z denního nadhledu lze očekávat pokračující mírný tlak na oslabení české měny," doplnil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podobný charakter obchodování lze na devizovém trhu vzhledem k absenci důležitých dat podle Nováka očekávat i ve zbytku dnešního dne. "Kartami by mohla zamíchat snad jen schůzka představitelů španělských regionálních vlád v Madridu. Situace ve Španělsku přitom poutá v posledních týdnech značnou pozornost. Objevují se spekulace, že Španělsko v brzké době požádá oficiálně o finanční pomoc. Případná oficiální žádost pyrenejské země o finanční injekci by mohla být pozitivním impulsem pro společnou evropskou měnu, potažmo i pro korunu. To je však záležitost příštích týdnů, nikoliv dnešního dne," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK