Pražská burza dopoledne umazala část pondělních zisků

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne umazala část pondělních zisků, hlavní index PX v 11:00 ztrácel 0,76 procenta na 960,36 bodu. Nedaří se především bankám, v centru pozornosti je také developer Orco, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Erste dopoledne ztratily 2,3 procenta ke 433 korunám v reakci na zprávu, že nadace Erste Stiftung, největší akcionář Erste Bank, prodala část svého podílu. Ve Vídni akcie Erste Bank zareagovaly až bezmála čtyřprocentním propadem, tyto ztráty však postupně mažou, když podle Pavola Mokoše z Patria Direct ztrácejí 2,4 procenta. Oslabují i akcie Komerční banky, dopoledne přišly o 1,5 procenta a vrátily se zpět pod 4000 korun na 3973 Kč.

"Pražská burza otevírá poklesem poté, co včera (v pondělí) rostla nejrychlejším tempem za poslední dva týdny. Západoevropské burzy rovněž procházejí výběrem zisků v návaznosti na včerejší strmý růst. Investoři vyčkávají, jak se vyřeší žádost Španělska o vnější finanční pomoc," uvedl Mokoš.

Necelé procento ztrácí developerská skupina Orco, která oznámila, že v rámci dobrovolné fáze směny dluhu za nové dluhopisy z držitelů dluhopisů skupiny Orco a Orco Germany kývli držitelé 94 procent celkem vydaného původního objemu dluhopisů.

Jedno procento ztrácí i těžařská NWR, ztráty do jednoho procenta postihly dopoledne ještě Unipetrol, Telefóniku, Philip Morris a mediální CETV.

Ostatní tituly obchodované na pražské burze jsou v mírném zisku, nejlépe se daří síti autobazarů AAA Auto. ČEZ přidává bezmála půl procenta na 736 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK