Institut DIW zhoršil výhled německé ekonomiky

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. října (ČTK) - Německá ekonomika v letošním roce stoupne o 0,9 procenta a v příštím o 1,6 procenta. Předpověděl to dnes německý institut pro hospodářský výzkum DIW. Opravil tak předchozí prognózu, podle které měl hospodářský růst napřesrok zrychlit na 1,9 procenta z letošního jednoho procenta.

Zhoršení prognózy odráží slabší vyhlídky světové ekonomiky a negativní důsledky dluhové krize v eurozóně. "Výroba a zakázky oslabují a situace na trhu práce se také poněkud zhoršuje," uvedl hlavní ekonom DIW Ferdinand Fichtner. Dodal, že dluhová krize zůstává hlavní hrozbou pro německou ekonomiku. Eskalace dluhové krize je sice podle Fichtnera díky opatřením Evropské centrální banky méně pravděpodobná, ale nelze ji vyloučit.

Fichtner rovněž upozornil na slabší vyhlídky rozvíjejících se trhů. Dodal však, že některé země, například Čína a Brazílie, se snaží podpořit domácí ekonomiku měnovými a rozpočtovými opatřeními. Tamní hospodářské oživení by pak podle něj mělo od začátku příštího roku podpořit německý export, napsala agentura Reuters.

V letošním druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK