BCC: Britská ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala z recese

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. října (ČTK) - Britská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vymanila z recese a stoupla o 0,5 procenta. Předpověděla to Britská obchodní komora (BCC) na základě průzkumu mezi podniky. Vyzvala nicméně vládu k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu. Upozornila rovněž, že náprava stavu britských veřejných financí zabere více času, než se předpokládalo.

"Ekonomický růst je slabý," uvedl šéf BCC John Longworth. Podniky navíc podle BCC v uplynulých měsících omezily plány na investice a přijímání nových zaměstnanců.

Britský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí podle statistiků snížil o 0,4 procenta po poklesu o 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Ekonomika tak zůstala v recesi, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. První odhad vývoje ekonomiky ve třetím čtvrtletí představí britský statistický úřad 25. října.

Britská centrální banka se v srpnu rozhodla podpořit domácí hospodářství obnovením kvantitativní uvolňování měnové politiky. Banka tak do ekonomiky napumpuje dalších 50 miliard liber (1,6 bilionu Kč), které použije na nákup dluhopisů.

Od března 2009 již banka na nákupy dluhopisů vyčlenila 375 miliard liber. Většina ekonomů předpokládá, že banka ještě v letošním roce schválí další nákupy. Banka podporuje ekonomiku rovněž tím, že již déle než tři roky drží úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK