ÚOHS dal Lesům ČR pokutu milion za tendr na ochranné prostředky

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. října (ČTK) - Státní podnik Lesy ČR dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu milion korun. Chyboval v tendru na dodávky ochranných pracovních prostředků. Předmět zakázky nebyl vymezen jednoznačně. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad. Vyjádření státních lesů ČTK zjišťuje.

Lesy ČR zadávaly zakázku v roce 2010. Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky uvedené ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti, přičemž množství odpovídalo odběrům za jeden rok. Na základě tohoto vzorového koše uchazeči vypracovávali cenové nabídky, které zadavatel hodnotil a s vítězným uchazečem posléze uzavřel smlouvu. "Zadavatel si ale v zadávací dokumentaci vyžádal jako přílohu k cenovým nabídkám i kompletní ceník dodavatelů a uvedl, že v době plnění zakázky bude oprávněn objednávat zboží v plné šíři sortimentu z tohoto ceníku," uvedl Rafaj.

Podle něj Lesy ČR konkretizovaly požadované dodávky zboží pouze prostřednictvím vzorového koše, na jehož základě hodnotily nabídkovou cenu, přičemž údajně samy uvedly, že v této vybrané skupině nejsou obsaženy všechny položky.

"Nikde v zadávací dokumentaci tedy není přesně stanoven celý předmět zakázky, tedy kompletní poptávaný sortiment. Stanovení předmětu zakázky tak zadavatel v podstatě ponechal na libovůli jednotlivých uchazečů, respektive jejich kompletních ceníků sortimentu," uvedl Rafaj.

Dodal, že zatímco ve vzorovém koši figurovalo necelých 230 položek, v kompletním ceníku vybraného uchazeče bylo přibližně 1000 položek. "Toto zboží přitom zadavatel v dokumentaci k zakázce konkrétně nepožadoval a v podstatě o ně tedy neproběhla soutěž," uvedl Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK