Euro díky očekávání, že Španělsko požádá o pomoc, roste

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. října (ČTK) - Evropská měna dnes již druhou seanci za sebou posiluje a vzdálila se pondělnímu třítýdennímu minimu vůči dolaru. Zájem o euro zvyšuje očekávání, že Španělsko je připraveno požádat své partnery z eurozóny o finanční pomoc.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,2928 USD, když v pondělí se během dne propadlo až na 1,2802 USD, nejníže za tři týdny. K jenu euro vzrostlo o 0,4 procenta na 100,89 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 78,05 JPY.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Evropy napsala, že Španělsko je připraveno příští týden podat žádost o pomoc ze záchranného fondu, i když Německo naznačilo, že by se země měla pokusit obejít bez této pomoci. Žádost o pomoc je všeobecně na trhu považována za pozitivní pro Španělsko i euro, protože by odstartovala nákupy španělských státních dluhopisů Evropskou centrální bankou a snížila by náklady na úvěry země.

Rizikem však nadále zůstává nejistota kolem načasování podání žádosti o pomoc. Investoři také stále čekají, že agentura Moody's zveřejní revizi španělského ratingu, který by mohl být snížen do neinvestičního pásma.

Případná žádost Španělska o pomoc bude mít podle analytiků určitě pozitivní vliv na euro v krátkém období. Výhled na delší dobu však zůstává nejistý vzhledem ke slabému ekonomickému výkonu eurozóny, tvrdým úsporným opatřením a rostoucí nezaměstnanosti.

Dolů dnes zamířil i australský dolar, který se k americkému dolaru propadl až nejníže za čtyři týdny. Důvodem bylo snížení úrokových sazeb australskou centrální bankou o čtvrt procentního bodu. Investoři sice očekávali snížení úroků, avšak až na listopadovém zasedání měnového výboru banky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK