Ropa v obavách z útlumu globální ekonomiky mírně oslabuje

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne mírně klesaly a severomořská ropa Brent sestoupila zpět pod 112 dolarů za barel. Trh negativně ovlivňuje útlum globální ekonomické aktivity a poptávky po energii, ztráty ale zmírňují rizika možného výpadku dodávek ve světě a napětí na Středním východě.

Ropa Brent po 17. hodině SELČ oslabila o zhruba 40 centů na 111,80 dolaru na barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o 30 centů na 92,20 dolaru.

Globální ekonomická aktivita letos zřetelně zeslábla, což na počátku týdne potvrdily údaje o zářijovém vývoji průmyslového sektoru v Číně a eurozóně. Americkou ropu v pondělí podpořily údaje o oživení průmyslové aktivity v USA po tříměsíčním poklesu.

Ropu mírně podporoval pokračující růst eura k dolaru. Evropská měna podpořila v očekávání toho, že Španělsko v brzké době podá žádost o finanční pomoc.

Ropný trh nadále sleduje situaci na Středním východě. Za třetí čtvrtletí získal Brent díky napětí v oblasti a výpadkům dodávek ze Severního moře i přes zářijové oslabení 15 procent.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 111,80 112,19 New York - Nymex WTI listopad 92,20 92,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK