Ceny amerických akcií se v úterý výrazněji nezměnily

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. října (ČTK) - Americké akcie v úterý uzavřely bez větších změn kvůli nejistotě kolem Španělska. Investoři rovněž čekají na čtvrtletní výsledky hospodaření amerických firem.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,24 procenta na 13.482,28 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 naopak stoupl o 0,09 procenta na 1445,75 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,21 procenta na 3120,04 bodu.

Pozornost trhu se soustředí na to, zda španělská vláda předloží žádost o finanční pomoc. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou a zmírnila by obavy amerických investorů z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku Spojených států. "Dokud se situace poněkud nevyjasní, měli bychom na trhu očekávat velkou vrtkavost," uvedl analytik Brian Barish ze společnosti Cambiar Investors.

Na devizovém trhu euro díky očekávání brzké žádosti Španělska o pomoc posílilo vůči dolaru. V závěru úterního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna stoupla o 0,2 procenta na 1,2918 USD. V pondělí se přitom propadla až na třítýdenní minimum 1,2802 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK