Pražská burza dopoledne odepsala dalších téměř půl procenta

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne oslabila, hlavní index PX v 10:30 odepisoval 0,43 procenta na 956,31 bodu. Burza klesá druhým dnem, k poklesu indexu nejvíce přispívají akcie ČEZ a Komerční banky. Nedaří se ale ani dalším titulům, vyplývá z výsledků burzy.

 

Akcie Komerční banky odepisují necelé procento na 3933 Kč, akcie společnosti ČEZ, která podle tisku čelí hrozbě nuceného odstavení jaderné elektrárny Dukovany, ztrácejí třetinu procenta k 729 korunám. Podle deníku E15 se ČEZ dostala pod tlak kvůli tomu, že v Dukovanech využívá palivo vyrobené z uranu, který je obohacován mimo EU. ČEZ ale pochybení proti evropským pravidlům popírá.

O procento k 86 korunám oslabuje také těžební NWR a podle Pavola Mokoše z Patria Direct testuje tříletá minima.

V mírné ztrátě jsou i akcie operátora Telefónica. "Španělská matka Telefónica SA se rozhodla, že nastal vhodný čas na oprášení plánu IPO německé O2 Germany, které by se očekávaným, ale nepotvrzeným rozsahem 1,5 miliardy eur stalo největším na trhu od roku 2007. Telefónica SA chce úpis akcií zrealizovat v průběhu posledního čtvrtletí roku, zdroje hovoří o realizaci úpisu již v říjnu. V tomto týdnu dle zdrojů již začala firma zkoumat zájem investorů," uvedl Mokoš.

Pod mírným tlakem jsou i další tituly na pražské burze, zisk 0,75 procenta si připisuje jen developer Orco.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK