Vláda souhlasila se zánikem Výboru pro finanční trh

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. října (ČTK) - Výbor pro finanční trh, který je poradním orgánem Bankovní rady České národní banky pro dohled nad finančním trhem, zřejmě zanikne. Počítá s tím novela zákona o ČNB, kterou dnes schválila vláda. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Novela dále zpřesňuje ustanovení týkající se odvolávání členů bankovní rady ČNB a rozsahu činnosti centrální banky.

Výbor pro finanční trh vznikl před šesti lety v souvislosti s integrací dohledu nad finančním trhem. Projednává například obecné koncepce, strategie a přístupy k dohledu nad finančním trhem. První zasedání se uskutečnilo v červnu 2006. "Jeho přínos je v současné době s časovým odstupem šesti let poměrně nízký. Pro komunikaci s finančním trhem a ministerstvem financí využívá ČNB jiné platformy," uvedlo ministerstvo financí.

Změny v zákoně jsou ve velké míře reakcí na výtky Evropské centrální banky a Evropské komise. Cílem zákona je rovněž odstranit některé nedostatky, které měly být ze zákona vyjmuty již k datu vstupu Česka do Evropské unie v květnu 2004. Řadu změn již obsahoval návrh nového zákona o České národní bance, který upravoval činnost ČNB po přijetí eura. Prezident Václav Klaus ale zákon v červnu 2010 vetoval.

Návrh zobecňuje i důvody pro odvolání guvernéra ČNB. Bude možné ho odvolat z funkce pouze tehdy, jestliže přestane splňovat podmínky požadované k jejímu výkonu nebo se dopustí vážného pochybení. Novela řeší i situaci dočasně neobsazené funkce guvernéra a stanovuje pravidla a postupy, jimiž se má bankovní rada a zejména viceguvernér pověřený výkonem funkce guvernéra řídit. Guvernér bude rovněž moci podat návrh na přezkoumání rozhodnutí o odvolání z funkce, tedy odvolat se k soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK