Koruna zamířila pod hranici 25 korun za euro

03.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna i dnes dopoledne pokračovala v korekci ztrát z konce minulého týdne a zamířila pod psychologickou hranici 25 korun za euro. V 11:20 byla koruna proti úternímu závěru silnější o pět haléřů na 24,97 Kč/EUR. K dolaru získala haléř na 19,34 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

 

Investoři nakupovali rizikovější korunu už v úterý, podle analytiků si trh uvědomil, že ČNB zatím nepřijde s intervencí proti silné koruně. Podporou koruně a celému regionu jsou také úspěšné emise dluhopisů, denominovaných v eurech. "ČR získala v emisi eurobondů splatných v roce 2022 celkem 750 milionů eur za rekordně nízkého úroku 2,871 procenta. Je to nejnižší výnos 10letého dluhopisu mezi zeměmi CEE a MF spoléhá, že výsledek aukce bude vstupenkou k úspěchu dalším emisím českého dluhu," připomněl Josef Němeček z Patria Online.

Dnešní podstatnou regionální událostí je zasedání polské centrální banky. Trh očekává, že stejně jako v případě Česka i Maďarska přistoupí bankovní rada k uvolnění měnové politiky. Polské úrokové sazby by tak měly klesnout o čtvrt procenta a klíčová sazba by měla činit 4,50 procenta. "Tento krok by měla především ospravedlňovat zpomalující ekonomika, která ještě v první polovině roku těžila z investiční aktivity. Zaznamenali jsme i slabší údaje z průmyslu či maloobchodních tržeb. Současná inflace se ale nachází stále poměrně výrazně nad inflačním cílem, což by mohlo být argumentem pro jestřáby v bankovní radě. Z tohoto pohledu zde existuje určité riziko, že snížení sazeb by mohlo přijít až na listopadovém zasedání společně s novou inflační prognózou, která potvrdí dezinflační trend ve střednědobém horizontu," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK